logo Tradicija livarstva od 1970
 

Livarstvo kot dejavnost

Livarstvo kot dejavnost

Livarstvo je ena izmed najstarejših, a še zmeraj zelo aktualnih obrti oblikovanja kovinskih in tudi umetnih materialov. Ulivanje kovin se je prvič pojavilo že pred našim štetjem, ko se je za litje uporabljal predvsem bron. Nekoč se je livarstvo uporabljalo za izdelavo orožja, danes pa je usmerjeno predvsem v izdelavo vsakodnevno uporabnih izdelkov. Naše livarna Alutech je v osnovilivarna aluminija, kjer opravljamo litje aluminija, ki se uporablja predvsem v gradbeništvu, strojništvu in na elektro področju.


Livarstvo oziroma ulivanje kovin zagotavlja številne prednosti

Ulivanje kovin je zaključna faza v nizu predelovanje kovin. Litje je postopek, kjer s pomočjo kovin v tekočem stanju izdelamo obliko, ki je ne bi mogli izdelati na drugačen način. Ker se pri ohlajanju kovina krči, je litje aluminija postopek, kjer točnost ni bistvenega pomena. Prav zato se livarstvo uporablja takrat, kadar odstopanja pri končnem izdelku niso bistvenega pomena. Sicer pa ulivanje kovin zagotavlja trdnost, lahkotnost in ekonomičnost izdelkov. Poleg tega livarstvo omogoča ulivanje kovin v enem kosu in možnost serijske izdelave. 


Litje pozna več postopkov

Livarna aluminija, kjer poteka litje aluminija ali katerakoli livarna, katera dejavnost je seveda ulivanje kovin, mora imeti na razpolago primerne delovne prostore. Kadar gre za litje preprostejših oblik, se uporabljajo votli - leseni, mavčni ali kovinski modeli ali kokile, katerih oblika ustreza končni obliki ulitka. Ko pa se v livarni lotimo večjih ulitkov, v tla izkopljemo livno jamo, v katero položimo model in okoli njega nasipljemo pesek. Za oblikovanje zgornjega dela ulitka na spodnji del postavimo ustrezno oblikovan pokrov, še preden se začne ulivanje kovin.


Livarstvo in ulivanje kovin po meri naročnikov

Marsikatera livarna aluminija vam seveda ne ponuja le izdelkov, ki se množično uporabljajo v gradbeništvu ali strojništvu, temveč tudi litje aluminija po meri za posameznike. Seveda je treba upoštevati mere izdelkov, saj so te omejene glede na mere modelov, ki so na voljo. Pri nas je mogoče izbirati med 0,6 do 2,4 metra visokimi kandelabri za ulične ali vrtne svetilkeLivarstvo dopušča tudi litje v različnih barvah, kot so bela, barva bakra ali metalno siva.

Če želite unikatno vrtno pohištvo ali svetilke, izdelano hitro in po ugodni ceni, se obrnite na nas!